Papa Aswa
- De Toko Connoisseur

- 2 dagen geleden
- 2 minuten om te lezen

Papa Aswa
Na meerdere pop-ups heeft Papa Aswa sinds een jaar een vaste locatie op het Cruquiuseiland.Papa Aswa wil laten zien dat de Surinaamse keuken veel verder reikt dan alleen afhaalgerechten en zich ook uitstekend leent voor fine dining. Een missie die wij van harte omarmen, want de Surinaamse keuken verdient meer waardering. We zijn dan ook zeer benieuwd welke culinaire creaties Papa Aswa zal presenteren.
Surinaams met een twist
Papa Aswa ligt midden in een woonwijk, in een strak maar toch tropisch ingericht glazen pand aan het water. We starten met een selectie voorgerechten: roti lams, bakabana on a stick, patu (hete kipworst) en pom, met prijzen variĆ«rend tussen de ā¬9 en ā¬12. Als hoofdgerecht kiezen we voor de baka fowru (bbq-kip, ā¬25) en de skapu meti (lamskoteletjes, ā¬27), geserveerd met cassavefriet (ā¬7,50) en bakkeljauw fried rice (ā¬10). De maaltijd sluiten we af met Surinaamse variaties op klassieke desserts als tiramisu, cheesecake en crĆØme brĆ»lĆ©e die ā¬9,50 per stuk kosten.

Creatief Surinaams
Alle gerechten zien er prachtig uit en de meeste smaken daar ook naar. De bakabana on a stick is heerlijk crunchy met een subtiele zoete toets, terwijl de patu een krachtig gerecht is met precies genoeg pit. De pom doet niet onder voor de betere poms van de toko, al is de portie wat aan de kleine kant. De roti lams valt helaas tegen: de roti zelf is goed, maar het vlees mist smaak.Ā
Dat gaat beter bij de lamskoteletjes, al hadden ook die iets meer pit mogen hebben. De absolute toppers van de avond zijn de baka fowru en de bakkeljauw fried rice. De kip is fantastisch: krokant, zoet en toch verbluffend juicy. De bakkeljauw fried rice is nu al een moderne klassieker ā wat een heerlijk gerecht. Het zoute van de vis geeft de rijst precies de juiste pit. Sowieso scoren de bijgerechten bij Papa Aswa, want ook de cassavefriet is uitstekend.
Tot slot de desserts: de tiramisu en cheesecake zijn eerlijk gezegd niet echt te herkennen, al is het idee erachter leuk. De crème brûlée daarentegen is een blijver: een geslaagde tropische twist op een klassiek dessert.
Cijfer: 7,5
Papa Aswa bewijst dat de Surinaamse keuken veel meer is dan alleen afhaal. Zowel in presentatie als in smaak wordt een hoger niveau neergezet. Als beginnend restaurant staan er nog een paar gerechten op de kaart die verfijning kunnen gebruiken, maar met de baka fowru, de bakkeljauw fried rice en de crème brûlée laat Papa Aswa duidelijk zien wat de potentie is: creatieve twists op Surinaamse klassiekers die moeiteloos in een fine-dining setting passen.
Adres:Ā Metselstraat 44, 1019 VH Amsterdam
Openingstijden:Ā
woensdag/zondag: 17:00-23:30
maandag & dinsdag: gesloten
Telefoonnummer: 020 782 2220







Opmerkingen