top of page
  • Foto van schrijverDe Toko Connoisseur

Batavia

Bijgewerkt op: 14 okt. 2022


Batavia Amsterdam

Batavia is een toko op de Jan van Galenstraat die ongeveer een jaar geleden is geopend. De toko is vernoemd naar de plaats Batavia, wat 160 jaar lang het hoofdkwartier van de VOC is geweest. Alhoewel de Nederlandse geschiedenisboeken wel eens anders willen doen geloven, was de VOC niet zo braaf. Toen Indonesië onafhankelijk werd, hebben ze de naam van de stad dan ook gewijzigd in Jakarta. Tot zover de geschiedenislessen, tijd om van de Javaanse keuken te genieten!


Gelikte Toko

Batavia ziet er gelikt uit. Je ziet duidelijk dat dit een nieuwe toko is. Het design ziet er een beetje Scandinavisch uit en alles is spik en span. Nu weten wij inmiddels wel dat de beste toko’s er vaak niet zo gelikt uit zien, dus zijn we erg benieuwd of deze theorie ook hier opgaat. Wij kiezen vandaag de Batavia meal (slechts €9,90) die bestaat uit een basisgerecht, twee vleesgerechten en twee groentegerechten. We kunnen kiezen uit meer basisgerechten dan we gewend zijn en kiezen voor de verandering een keer voor de lontong (stukjes kleefrijst). Het personeel is uiterst behulpzaam en adviseert ons om voor de terong blado (aubergine in pikante saus) en goreng boontjes te gaan. Onze vleesgerechten bestaan uit ayam asam manis (zoetzure kip) en de gehaktballetjes in blado saus (het personeel adviseerden ons om gewoon voor de daging blado te gaan, maar we willen een keer variëren voor de lezers).


Daar gaat onze theorie

Lontong heeft net wat meer smaak en bite dan gewone witte rijst en is daarom voor ons ook een uitstekend basisgerecht. Over de groentegerechten zijn wij ook erg tevreden. Vooral de terong blado is uitstekend. De zoetpittige saus is heerlijk en de aubergine zelf is nog redelijk stevig, waardoor je niet zo een slappe aubergine hebt. Dezelfde saus zit ook over de gehaktballetjes en ook daar kan het ons zeker bekoren. Wel denken wij dat inderdaad de daging blado lekkerder was geweest, maar soms moeten we ook wat proberen hea lezers. Het absolute hoogtepunt van onze maaltijd was de ayam asam manis. De zoetzure kip is echt fantastisch. De kip is lekker sticky en echt een smaakexplosie. Waar kip bij de toko wel eens wat droog kan zijn, geldt hier echt het tegenovergestelde. Zelden hebben wij zulke lekker kip gegeten. Onze theorie dat een goede toko er niet gelikt uit moet zien, is bij deze dan ook officieel ontkracht.


Cijfer: 8,5

Batavia is een aanwinst voor de stad en staat in onze lijst van beste toko Amsterdam. Ze hebben officieel laten zien dat ook mooie toko’s lekker eten kunnen serveren en het personeel is erg vriendelijk. De prijzen zijn ontzettend schappelijk en de porties riant. De diversiteit aan basisgerechten is ook leuk en de gerechten zijn van een goede kwaliteit. Wij raden iedereen dan ook aan om snel langs te gaan en vooral de ayam asam manis te proberen.

Adres: Jan van Galenstraat 94, 1056 CD Amsterdam

Openingstijden: maandag/zondag: 12:00-20:30

Telefoon: 020 789 6547


622 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Warung Atika

Toko Bersama

Comments


bottom of page